Οι δέκα καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών για να εντάξετε στην διατροφή σας

Οι δέκα καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών για να τις εντάξετε στην διατροφή σας

Νέο «όπλο» στην αντιμετώπιση των αλλοιώσεων του τραχήλου
27/08/2018
Κάντε το δέρμα σας σφιχτό όπως ήταν στα 18 σας! Luxious - La BioRed
Κάντε το δέρμα σας σφιχτό όπως ήταν στα 18 σας!
04/10/2018

Οι δέκα καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών για να τις εντάξετε στην διατροφή σας

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται συχνά η λέξη « αντιοξειδωτικά », καθώς και πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας και πόσο σημαντικό είναι να τα λαμβάνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα, για να αποτοξινώνουμε  αλλά και για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας. Ποιες είναι οι τροφές με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, εκείνων δηλαδή των συστατικών που παρεμποδίζουν τη δράση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών στο σώμα μας.

Την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες ανά μερίδα, έχουν:

Τα Βατόμουρα

Τα απολαυστικά φρούτα του καλοκαιριού δεν έχουν λιπαρά και αποτελούν μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης C, οπότε καταναλώστε τα άφοβα.  Μπορείτε να φτιάξετε άπαιχτα smoothies (που είναι η τάση της εποχής) ή να τα εντάξετε σε μια σαλάτα φρούτων, ή να τα χρησιμοποιήσετε για να  γαρνίρετε κάποιο γλυκό. Επίσης, μπορείτε απλά να τα καταναλώστε φρέσκα ή αποξηραμένα. Πώς όμως θα τα έχετε στην διάθεσή σας τον χειμώνα; Σας προτείνουμε να τα καταψύξετε ώστε να τα διατηρήσετε για οποιαδήποτε χρήση όλο το χρόνο. Για να μην χαλάσουν πριν τα καταψύξετε περάστε τα από ένα μίγμα ακατέργαστης ζάχαρης (μαύρη/καστανή) και ασκορβικό οξύ (ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για το πώς θα το προμηθευτείτε). Πιο εύκολα, παγώστε τα αφού πρώτα τα έχετε βράσει ελαφρά και έχετε προσθέσει ζάχαρη στο νερό.

Τα Καρύδια

Τα καρύδια έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν  μονόδρομο σε όσους θέλουν να έχουν ισορροπημένη διατροφή και καλή υγεία. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Όμως, τα καρύδια έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες, σε σχέση με την υπόλοιπη οικογένεια ξηρών καρπών. Μπορείτε να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας, ή να τα αναμείξετε σε βρώμη, σε ρυζόγαλο ή να τα καταναλώσετε σκέτα. Θυμηθείτε ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνετε πάνω από μια χούφτα καρύδια την ημέρα. Αν είστε υπέρβαροι ή κάνετε δίαιτα για απώλεια βάρους, μια χούφτα τρεις φορές την εβδομάδα είναι το όριό σας.

 

 

 

 

Οι Φράουλες

Οι φράουλες έχουν λίγες θερμίδες, που μπορείτε να φάτε όσες θέλετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ανήκουν στην κατηγορία φρούτων που βρίθουν αντιοξειδωτικών και μπορείτε να τα απολαύσετε με όποιο τρόπο θέλετε. Είτε σαν επιδόρπιο, είτε σε ροφήματα όπως  smoothies, σε σαλάτες, κτλ. Για να κερδίσετε τα μέγιστα που έχουν να σας προσφέρουν οι φράουλες, φροντίστε να τις καταναλώσετε φρέσκιες. Αν θέλετε να τις αποθηκεύσετε για όλο τον χρόνο, κάντε ότι σας περιγράψαμε και για τα βατόμουρα.

Αγκινάρες μαγειρεμένες

Η αγκινάρα είναι μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου

Η αγκινάρα είναι μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου

Η αγκινάρα εκτός ότι προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτική δράση είναι και μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου και μπορεί να συμβάλει στην μείωση των διαταραχών του εντέρου καθώς ενισχύει τα καλά για τον οργανισμό μας βακτηρίδια να συνεχίσουν την δουλειά τους. Βράστε τις αγκινάρες μαζί με δυο φέτες λεμόνι, λίγο αλάτι και ένα φύλλο δάφνης για 20 με 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Έτσι, θα μπορείτε να απολαύσετε τόσο την καρδιά της όσο και τα φύλλα της. Επίσης, το ζουμί που παράγετε αν το παγώσετε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ντύσετε τις σαλάτες σας.

 

 

 

 

 

 

Τα «Cranberries»

Το cranberries είναι πραγματικά μια υπέρ-τροφή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του ουροποιητικού και πιθανώς άλλων λοιμώξεων.

Δεδομένου ότι είναι γενικά πολύ ξινά για να τα φάτε φρέσκα, δοκιμάστε τις κονσερβοποιημένες ποικιλίες και χρησιμοποιήστε τα τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Σμέουρα

Τα σμέουρα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, από αμυγδαλίτιδα, μέχρι για πόνους στο στομάχι, αλλά και για την ενδυνάμωση της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη. Τώρα ξέρουμε ότι αυτά τα μούρα δεν είναι μόνο μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά επίσης έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Μπορείτε να τα βρείτε και κατεψυγμένα και να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να τα φάτε τα με γιαούρτι για πρωινό.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι ένα ακόμη «θαυματουργό» είδος μούρων, που αποτελούν πραγματικά σούπερ τροφές. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, υπάρχουν επίσης προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μύρτιλα μπορεί να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Καλύτερα να τα καταναλώνετε ωμά, καθώς διατηρούν της περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.

Γαρίφαλα

Καρύδια

Καρύδια

Ποιος θα φανταζόταν ότι το γαρίφαλο, που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πιάτα κοτόπουλου, πίτες με κιμά, αλλά και γλυκά, θα μπορούσε να έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία;

Αν και είναι λίγο δύσκολο να πάρετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών από αυτό το μπαχαρικό -απλώς και μόνο επειδή το χρησιμοποιούμε συνήθως σε μικρές ποσότητες- θα πρέπει να προσπαθείτε να το συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

 

 

 

 

Χυμός σταφυλιού

Γνωρίζετε ήδη ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, κάνει καλό στην υγεία. Αλλά ο χυμός του σταφυλιού φαίνεται να είναι ακόμη καλύτερος – τουλάχιστον όσον αφορά στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών.

Πλεόν γνωρίζουμε ότι ο χυμός του κόκκινου σταφυλιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και φλεγμονών που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις. Η δράση αυτή έχει συνδεθεί με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες του χυμού.

Σημείωση: ο χυμός του σταφυλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να προσθέσει αρκετές θερμίδες στη διατροφή σας. Μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, και πάντα αραιωμένο με νερό.

Χυμός από Blueberries

Τα berries, όπως αναφέραμε, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τα φρέσκα, ωμά φρούτα είναι πολύ ξινά για να τα φάτε, αλλά ο χυμός τους είναι ο ιδανικός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα οφέλη τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σύνδεση

Χάσατε τον κωδικό σας;